Σάββατο 2 Απριλίου 2011

ΠΡΟΛΟΓΗΣΗ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΤΗΣ Ι. Μ. ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

Σεβασμιότατε, Θεοφιλέστατε, Πανοσιολογιότατε, Σεβαστοί Πατέρες , Αγαπητοί εν Χριστώ Αδελφοί.

Σήμερα έχουμε μεγάλη χαρά, μεγάλη ευχαρίστηση και μεγάλη τιμή, διότι το Α. Ο. ήρθε εδώ και έχουμε κοντά μας τον Αγιορείτη Αρχιμανδρίτη Πατέρα Πρόδρομο Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους, ( Είναι η πρώτη στην τάξη και στο μέγεθος Ι. Μ. του Αγ. Όρους), Ο πατήρ Πρόδρομος τώρα και πολλά χρόνια πλέον των 30, είναι ο Πνευματικός μας Πατέρας, τον οποίο επισκεπτόμαστε συχνά και μας επισκέπτεται και εκείνος.

Πάτερ Πρόδρoμε, η Ηρωοτόκος και η Αγιοτόκος Κρήτη, με ανοιχτές αγκάλες, σας καλωσορίζει και σας υποδέχεται με πολλή αγάπη, με πολύ σεβασμό και με μεγάλη «υπερηφάνεια» με την καλή έννοια.

Εμείς ως Κρητικοί εκφράζουμε την αγάπη μας, τις χαρές μας και τα συναισθήματά μας με μαντινάδες. Επιτρέψτε μου να σας απαγγείλω μερικές:

«Χίλια καλωσορίσατε εις την γενναία Κρήτη,

όπου σας υποδέχεται ωσάν τον Ψηλορείτη!»

«Μετά μεγάλης μας χαράς σας βλέπουμε και πάλι,

κι η Κρήτη άνοιξε ξανά τη θαλπωρή αγκάλη!»

«Την Κρήτη ελευθέρωσαν κι αυτό δεν το ξεχνούμε,

Φωκάς και Αθανάσιος γι αυτό και τους τιμούμε»

Την ιερά μονή της Μεγίστης Λαύρας ίδρυσε και έκτισε ο Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης το 963 μ. Χ. με τη συνδρομή και βοήθεια του Νικηφόρου Φωκά και ήταν η πρώτη μονή που ιδρύθηκε στο Άγιο Όρος και η μεγαλύτερη.

Είναι η δεύτερη φορά Γέροντα, που θα ομιλήσετε από αυτό το βήμα και αυτό αποτελεί για μας μεγάλη ευλογία και χαρά.

« Όπου 2 ή 3 συνηγμένοι, εν τω εμό όνομα , εν τω μέσω αυτών, ειμί κι εγώ », είπε ο Ιησούς Χριστός. Είναι αλήθεια ότι τώρα που είμαστε συγκεντρωμένοι εδώ , όλοι μαζί , εις το Όνομα του Ιησού Χριστού, πρέπει να γνωρίζουμε και να ξέρουμε όλοι, και το τονίζουμε και το επισημαίνουμε αυτό, ότι είναι τώρα μαζί μας, μεταξύ μας, παρόν εδώ στο κέντρο , ο Ιησούς Χριστός! ο οποίος συμμετέχει στην ομιλία μας!! μας φωτίζει! μας ευλογεί ! και μας καθοδηγεί!

Πιστεύουμε δε ότι και σήμερα Εσείς Γέροντα, με την ευλογία και τη φώτιση του Ιησού Χριστού μας, και της Παναγίας μας , θα μας τονώσετε ψυχικά και θα μας τροφοδοτήσετε με πολλή πνευματική τροφή, για να συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε, ενισχυμένοι, εμψυχωμένοι και δυναμωμένοι, μέσα στη βιοπάλη αυτής της πρόσκαιρης ζωής, τους τόσους πειρασμούς!

Ο Γέροντας Πρόδρομος είναι πολύ γνωστός ανά το Πανελλήνιο, για το τεράστιο πνευματικό έργο που προσφέρει σε όλους, παντού και πάντοτε. Είναι πάντα γελαστός, προσηνής, ευπροσήγορος και καλοσυνάτος και εκπέμπει συνεχώς αγάπη και χαρά στον πλησίον του παρηγορώντας, τον κάθε πονεμένο!

Είναι πράγματι ένας δούλος του Χριστού! « Ουκ ήλθον διακονηθήναι αλλά διακονήσαι!» Υπηρετεί και διακονεί το Α. Ο. επί 42 χρόνια.

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις για τον Πατέρα Πρόδρομο, αρκεί να αναφέρουμε τούτο μόνο, ότι ζει και βιώνει στην Πνευματική Παλαίστρα των Αγίων Ανδρών του Αγίου Όρους από τα 22 του χρόνια. Είναι ένας πνευματικός αθλητής ο οποίος αγωνίζεται συνεχώς στο στάδιο των Αρετών του Αγίου Όρους, με τη μυστηριακή του ζωή και γεύεται τους καρπούς της Θείας Χάρης!

Οι πατέρες της Ι. Μ. Μεγίστης Λαύρας τον εξέλεξαν Ηγούμενο της Μονής το 2000. Κύριο μέλημά του είναι η διατήρηση ενός κοινοβίου που να διέπεται από την αρχή της Αγάπης, σύμφωνα με την Ορθόδοξη Παράδοση και να λειτουργεί ως πρότυπο κοινωνίας για τον έξω κόσμο.

Συντηρεί και ανακαινίζει συνεχώς τη Μονή και έχει να παρουσιάσει ένα πλούσιο έργο. Η Μονή του είναι ένας πόλος έλξεως νέων μορφωμένων μοναχών που συνειδητά και με παρρησία υπηρετούν την Ορθοδοξία μας. Έχει δε

στην αρμοδιότητά του, υπό την επίβλεψή και την εποπτεία του 360 μοναχούς, μια περιοχή πολύ μεγάλη, τη νότια μεριά του Αγίου Όρους με πολλές σκήτες και πολλά κελιά.

Ένα έργο πολύ δύσκολο!

Οι μοναχοί με την ζωή τους , την άσκηση, την σκληραγωγία, την ορθοπραξία, τη διακονία, τις αγρυπνίες, τις νηστείες, τις ψαλμωδίες και ιδίως με την αδιάλειπτη νοερά προσευχή τους, διδάσκουν και μεταδίδουν τη Θεία Χάρη, με λόγια χαριτωμένα, απλά και ταπεινά, γεμάτα όμως με Θεία σοφία και Χάρη.

Η κάθε σπιθαμή του εδάφους του Αγ. Όρους, είναι ευλογημένη από τους ασκητικούς ιδρώτες , τα κατανυκτικά δάκρυα και τις αδιάλειπτες προσευχές των μοναχών, πλέον των 11 αιώνων σήμερα και έχουν ευλογήσει το κάθε χιλιοστό της Αθωνικής γης.

Αν ξέρει κανείς να διδάσκεται, τότε όλα στο Άγιο Όρος θα του μιλήσουν και θα του διδάξουν! Ο κάθε προσκυνητής βρίσκει ό,τι επιθυμεί και ό,τι ψάχνει!

Κι όλα αυτά γιατί μέσα τους ζει ο Χριστός, η αληθινή Ζωή, το Φως του Κόσμου, ο πολυδιάστατος πολύτιμος Μαργαρίτης, μαζί με την Πανάχραντη Μητέρα του την Παναγία, την προστάτιδα και Έφορο του Αγίου Όρους!

Από την εμπειρία της μοναχικής τους βιωτής, οι μοναχοί ωφελούν, αναπαύουν, ανακουφίζουν , δροσίζουν και παρηγορούν πολλές ψυχές. «Οι μοναχοί προσεύχονται για όλους τους ανθρώπους, και θαύματα βιώνουμε μ’ εκατοντάδες τρόπους!» Το Άγιο Όρος ζωογονεί και στηρίζει όλη την Ορθοδοξία, με τη μυστική ακτινοβολία της Χάριτος του Θεού, με την αδιάκοπη και ζώσα μέχρι σήμερα Αγιοπατερική Παράδοση του και τη μυστηριακή του Ζωή! «Είναι ένας φάρος τηλαυγής που όλη τη γη φωτίζει, και προστατεύει τον πιστό και τον ανακουφίζει!» « Είναι ένας πόλος έλξεως που έλκει τους ανθρώπους, και ζουν σε θεία διάσταση μ’ ευλογημένους τρόπους!»

Το Άγιο Όρος είναι ο τόπος του Θεού ο άγιος, το Περιβόλι της Παναγίας το μοσχοβολημένο ,ο χώρος των αγίων και των οσίων, των αγίων λειψάνων που ευωδιάζουν, η χερσόνησος των αγωνιστών, της άσκησης, της ησυχίας αλλά και της νήψης και εγρήγορσης!

Η Ιερά Μονή ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ, όπου ζει ο Γέροντας, είναι ένα πνευματικό αεροδρόμιο, όπου ο προσευχόμενος άνθρωπος, αφήνοντας τις αμαρτίες , τις πίκρες και τις αγωνίες του, τις στεναχώριες του, διευκολύνεται να απογειωθεί, να πετάξει στα υπερκόσμια και να κατευθυνθεί προς τους Ουρανούς! Προς το απόλυτο , την τελείωση, την αγιότητα και τελικά στη Θέωση! Πράγμα που είναι ο σκοπός της ζωής μας και της Ύπαρξής μας!!

«Η Παναγία ευλογεί τον κάθε οδοιπόρο,

που περπατά το Όρος της με πίστη χωρίς δόλο!»

Το θέμα που θα μας αναπτύξει σήμερα ο Γέροντας είναι:

« ΣΤΑΥΡΟΑΝΑΣΤΑΣΙΜΗ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΣΧΑ!»

Το θέμα είναι πολύ σπουδαίο, διαχρονικό και πάντα επίκαιρο και φωτίζει πολύ κόσμο και βάζει τις βάσεις της πίστης μας, που είναι ο συνεχής αγώνας μας δηλαδή, η Σταύρωσή των παθών μας και του κακού εαυτού μας, για να γευθούμε στο τέλος την Ανάσταση! και τη Σωτηρία μας! Ανάσταση χωρίς τη Σταύρωσή μας , δεν υπάρχει!

Πιστεύουμε ότι ο Γέροντας θα ρίξει άπλετο φως και θα μας οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα και διδάγματα, ώστε να βοηθηθούμε να υπερπηδούμε κάθε εμπόδιο και κάθε δοκιμασία και να αντιπαρερχόμαστε κάθε σχετική πρόκληση και παγίδα του Πονηρού, για να κερδίσουμε την Ουράνιο Βασιλεία!

Σας παρακαλώ Γέροντα να έλθετε στο βήμα να μας αναπτύξετε το θέμα, όπως εσείς ξέρετε καλύτερα με τη μακρόχρονη πνευματική εμπειρία σας και την ορθοπραξία σας στο Άγιο Όρος!

Ευχαριστώ πολύ!

Νικόλαος Τσαπάκης

Ε Π Ι Λ Ο Γ Ο Σ

Γέροντα,

1. Τα λόγια σας μας δώσανε, χαρά πολλή μεγάλη,

μας ενισχύουν πάντοτε μέσα στη βιοπάλη!

2. Πάντα μας εμψυχώνετε και μας παρηγορείτε,

και δύναμη μας δίνετε κι όλους μας ευλογείτε!

3. Πάλι εμείς ευχόμαστε γρήγορα να βρεθούμε,

για να μας εμψυχώνετε κι αυτό ‘ναι που ποθούμε!

4. Από τα βάθη της καρδιάς Γέροντα ευχαριστούμε,

για όσα μας προσφέρετε, πάντα ευγνωμονούμε!

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

«Η Κρήτη υποδέχεται και σας καλωσορίζει, για το «νερό» που δίδετε που όλους μας δροσίζει!

Χιλιόχρονοι είναι οι δεσμοί του Όρους με την Κρήτη και είμαστε περήφανοι ωσάν τον Ψηλορείτη!

Την Κρήτη ελευθέρωσαν κι αυτό δεν το ξεχνούμε ,Φωκάς και Αθανάσιος γι αυτό και τους τιμούμε!

Η Μάνα Παναγία μας δίδει την ευλογία, σε κάθε οδοιπόρο Της χαρίζει ευτυχία!

Όσοι τη Χάρη Της ζητούν με πίστη και λατρεία, νοιώθουν μια άρρητη χαρά και Θεία Ευλογία!»

Είναι ένας πόλος έλξεως που έλκει τους ανθρώπους,

και ζουν σε Θεία διάσταση μ’ ευλογημένους τρόπους!

Είναι ένας φάρος τηλαυγής που όλη τη γη φωτίζει,

και προστατεύει τον πιστό και τον ανακουφίζει!

Η μυστηριακή ζωή στο όρος θριαμβεύει,

κι Παναγιά με το Χριστό όλους τους προστατεύει!

Γλυκούς καρπούς του Πνεύματος όλ’ οι πιστοί βιώνουν,

νιώθουν μια άρρητη χαρά κι’ όλα τα διορθώνουν!

Ηράκλειο 27-3-11

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΑΠΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: